Connect with us

Economic

Valorificarea luciurilor de apă, o inițiativă lansată de Ivan Patzaichin.

Published

on

Ivan-Patzaichin-aur-luciuri-ape

De Ziua Biosferei Delta Dunării, s-a semnat Alianța pentru AUR.

AUR, este o inițiativă lansată de Ivan Patzaichin pentru democratizarea accesului la apă și valorificarea luciurilor de apă în beneficiul comunităților. Semnatarii acestui document informal își propun să constituie un grup de lucru care, alături de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României (membrii fondatori), să identifice soluțiile administrative și legislative pentru îndeplinirea acestor obiective.

La conferința națională „Apele Unite ale României – AUR pentru 2030” de la Tulcea, susținătorii Alianței, reprezentând județele Alba, Brașov, Cluj, Neamț, Suceava, Tulcea și București, și-au declarat sprijinul pentru necesitate colaborării la nivel inter-instituțional și creșterea gradului de conștientizare a populației privind importanța rolului râurilor în realizarea de comunități durabile.

„Haideți să stabilim ce trebuie să facem în următorii ani ca apele să devină mai curate și mai ales noi să devenim mai prietenoși cu ele. Apele sunt considerate astăzi un coș de gunoi, iar noi nu prea știm să ne mândrim și să ne folosim de ele, în contextul în care sunt zone de pe glob care suferă din lipsa apei.” a spus Ivan Patzaichin în deschiderea conferinței.

„Provocările actuale precum schimbările climatice ne obligă să facem pași concreți în vederea asigurării unui viitor sustenabil. Avem nevoie de parteneriate și implicarea fiecărui cetățean” a declarat consilierul de stat László Borbély.

Advertisement

„Întregul demers are ca obiectiv evidențierea potențialului socio-economic și identitar al rețelei hidrografice naționale” a completat consilierul de stat Radu Țipișcă.

Alianța încurajează colaborarea și schimbul de experiență, prin alcătuirea unui catalog de exemple de bune practici ușor replicabile. Acesta va fi realizat împreună cu Asociația Comunelor din România (ACOR), care a anunțat, prin vocea vicepreședintelui Ștefan Ilie, că va acorda în 2020 un Ordin ACOR pentru AUR acelei comunități care realizează cea mai convingătoare acțiune care îi face pe locuitorii săi să-și prețuiască luciul de apă.

La conferință au fost prezentate astfel de acțiuni, derulate de Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, World Wild Fund România, proiectul Someș Delivery (la Cluj-Napoca), primăria Fărcașa, jud. Neamț, primăria Panaci, jud. Suceava, primăria municipiului Făgăraș, primăria municipiului Alba Iulia și proiectul Water Music Festival Ceahlău (jud. Neamț).

Cum va fi Vremea la Cluj

Pentru județul Tulcea, apa reprezintă unul dintre elementele definitorii. „Fără apă nu avem o deltă, iar această apă trebuie să fie curată ca să permită ca noi toți să păstrăm această bijuterie a naturii care aparține României” a afirmat Cătălin Țibuleac, guvernatorul ARBDD .

Advertisement

„Încercăm să devenim beneficiarii unei noi finanțări prin upgradarea strategiei ITI, […]care să aibă în vedere Delta, apele ei, biodiversitatea” a subliniat importanța finanțărilor Horia Teodorescu, președintele CJ Tulcea.

„Municipiul Tulcea este un oraș de tranzit turistic, dar are capacitatea de a deveni o destinație turistică în sine pentru că Dunărea e coloana sa vertebrală.” a declarat Constantin Hogea, primarul municipiului.

Au mai participat: Teodor Frolu (vicepreședintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23), Claudia Crișan (șef serviciu, Administrația Națională Apele Române), Gheorghe Constantin (director general, Ministerul Apelor și Pădurilor), Orieta Hulea (director World Wild Fund România), Marius Moga (coordonator, Someș Delivery), Cristinel Gheorghiu (primar, Fărcașa, jud. Neamț), Vasile Cozan (primar, Panaci, jud. Suceava), Elena Nemeș (consilierul primarului municipiului Făgăraș), Gabriel Pleșa (viceprimar, Alba Iulia) și George Sărluceanu (coordonator Water Music Festival Ceahlău).

Cum vede Romsilva ”dispariția” unor suprafețe împădurite

Conferința se înscrie într-o amplă dezbatere publică privind modalitățile de implementare a Strategiei naționale de dezvoltare durabilă a României 2030 și a fost organizată în cadrul Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle, RowmaniaFEST, aflat în 2019 la a 9-a ediție. Festivalul este organizat, ca în fiecare an, în parteneriat cu Primăria Municipiului Tulcea și Consiliul Județean Tulcea. Programul „Apele Unite ale României – AUR” este realizat cu sprijinul ACOR, al Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) și Kaufland România.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Economic

Gala Bienalelor si Anualelor de Arhitectura la a 3-a editie, în Cluj-Napoca. BATRA 2023

Published

on

9 bienale și anuale de arhitectură din toată țara se reunesc în Piața Unirii, în cadrul BATRA 2023

Gala Bienalelor și Anualelor de Arhitectură, eveniment ajuns la a treia ediție și organizat de Ordinul Arhitecților din România, filiala Transilvania, în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, va avea loc în cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania 2023. Evenimentul, de o anvergură deosebită, reunește lucrările a 9 anuale și bienale de arhitectură organizate în România, în perioada 2022-2023:

  1. Bienala Națională de Arhitectură 2023
  2. Anuala de Arhitectură București 2022
  3. Regionala de Arhitectură Moldova – RAM 2022
  4. Anuala de Arhitectură OM 2022
  5. Bienala Timișoreană de Arhitectură BETA 2022
  6. Bienala de Arhitectură [arhitectura.6] 2022
  7. Anuala de Arhitectură Nord Vest 2023
  8. Bienala Dobrogeană de Arhitectură ba_da 20_21
  9. Anuală de arhitectură “Casa mica – Casa Cuib” 2023

Vernisajul expoziției Galei va avea loc în Piața Unirii din Cluj-Napoca, vineri, 20 octombrie, la ora 17.00, în paralel cu vernisajul expoziției Bienalei de Arhitectură Transilvania 2023. Expoziția rămâne acolo până în 20 noiembrie.

Advertisement
Continue Reading

Administratie

Anunț de incepere proiect. MODERNIZAREA ȘI DEZVOLTAREA SC ALB CONSTRUCT SRL co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională

Published

on

27.09.2023

Anunț de incepere proiect

SC Alb Construct SRL cod de identificare fiscală 18265159, înregistrată la Registrul Comerțului sub nr. J12/40/2006, cu sediul în Piata Victoriei 47, Huedin, Judetul Cluj, derulează începând cu data de 30.06.2023 proiectul nr. SMIS 161648 intitulat: MODERNIZAREA SI DEZVOLTAREA SC ALB CONSTRUCT SRL co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, în baza Contractului de finanţare 1116/POC/411/AS încheiat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, în data de 30.06.2023

Valoarea totală a proiectului: Valoarea totală a Contractului de Finanțare este de 3.594.493,36 lei , din care suma finanţării primite din Programul Operaţional Competitivitate este de 1.551.912,85 lei, echivalentă cu 75 % din valoarea totală eligibilă aprobată.

Advertisement

Scopul proiectul este de a consolida pozitia SC Alb Construct SRL pe piata constructiilor.

Rezultatele prevăzute, care reies din obiectivele specifice sunt:

  • Dotarea cu 15 echipamente si utilaje de constructii performante achizitionate

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, Acțiunea 4.1.1.

Date de contact beneficiar:

Persoană de contact: Florin Nicolae Alb

Email: alb@albconstruct.ro

Advertisement

Continue Reading

Economic

De ce oare??? – PHOENIX

Published

on

Transsylvania_Phoenix

Pe planeta aceasta mai există doar câteva formații muzicale care au o vechime de peste 60 de ani! Una dintre ele este mândria țării noastre și se numește PHOENIX, formație care ne-a reprezentat pe plan internațional cu mare succes!!!

Timișoara fiind locul unde această formație s-a născut și s-a lansat, ar trebui să se mândrească cu ea și să o prezinte în cadrulTimișoara Capitală Culturală a Europei”, organizând câteva evenimente speciale, căci Phoenix poate susține un concert ARHAIC, concert de muzică ETNO ROCK și un concert SYMPHOENIX cu o orchestră clasică în spate, lucru care puține formații din lume pot prezenta publicului.

De-a lungul aniilor, atât în socialism, dar și în capitalismul actual, formația a stat în drum puterilor politice care aveau cu totul alte interese, pentru că a susținut calitatea spiritului artistic. Conștiința colectivă a oameniilor trebuie manipulată prin diferite mijloace ce le au la dispoziție, medii private, televiziuni, radio, rețele de socializare, ziare etc.

Noi afirmăm că arta este doar aceia ce îți produce un cumul de stări emoționale implinindu-te pe plan spiritual. Zgomotul de tipul „Bumsi, bumsi!” și textele recitate ieftin, fără o linie melodică, nu sunt muzică. Deși, prin acest sistem, se câștigă mult mai ușor bani și fără eforturi prea mari. Din păcate asta se practică în prezent, reprezentând interesul unora, cărora nu le pasă de țara noastră, ci doar de câștigul lor personal. Egoismul și lăcomia fiind cele mai mari calități ale capitalismului, după cum putem observa.

Advertisement

Evenimentul TIMISOARA CAPITALA CULTURALA EUROPEANA pare a fi bine gindit si organizat pwntru a ne face tara definitiv de ris, pentru ca aproape nimic de valoare apare in acest context

Este păcat ca o țară ca România, care a fost numită Dacia în trecut și care a fost prima civilizație europeană, să decadă într-un ritm accelerat și bine controlat de niște forțe negative ce ne distrug tot ce avem mai scump, spiritul nostru și asta după ce țara a fost deja devastată din punct de vedere material. La ora asta avem sute de miliarde datorii, deși am fost unica țară din lume ce a reușit să scape de datorii…

E trist și sunt foarte îngrijorat de ce se mai poate întâmpla cu noi dacă nu învățăm să spunemCU MINE NU!”

Advertisement
Continue Reading

Trending