Connect with us

Economic

Valorificarea luciurilor de apă, o inițiativă lansată de Ivan Patzaichin.

Published

on

Ivan-Patzaichin-aur-luciuri-ape

De Ziua Biosferei Delta Dunării, s-a semnat Alianța pentru AUR.

AUR, este o inițiativă lansată de Ivan Patzaichin pentru democratizarea accesului la apă și valorificarea luciurilor de apă în beneficiul comunităților. Semnatarii acestui document informal își propun să constituie un grup de lucru care, alături de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României (membrii fondatori), să identifice soluțiile administrative și legislative pentru îndeplinirea acestor obiective.

La conferința națională „Apele Unite ale României – AUR pentru 2030” de la Tulcea, susținătorii Alianței, reprezentând județele Alba, Brașov, Cluj, Neamț, Suceava, Tulcea și București, și-au declarat sprijinul pentru necesitate colaborării la nivel inter-instituțional și creșterea gradului de conștientizare a populației privind importanța rolului râurilor în realizarea de comunități durabile.

„Haideți să stabilim ce trebuie să facem în următorii ani ca apele să devină mai curate și mai ales noi să devenim mai prietenoși cu ele. Apele sunt considerate astăzi un coș de gunoi, iar noi nu prea știm să ne mândrim și să ne folosim de ele, în contextul în care sunt zone de pe glob care suferă din lipsa apei.” a spus Ivan Patzaichin în deschiderea conferinței.

„Provocările actuale precum schimbările climatice ne obligă să facem pași concreți în vederea asigurării unui viitor sustenabil. Avem nevoie de parteneriate și implicarea fiecărui cetățean” a declarat consilierul de stat László Borbély.

Advertisement

„Întregul demers are ca obiectiv evidențierea potențialului socio-economic și identitar al rețelei hidrografice naționale” a completat consilierul de stat Radu Țipișcă.

Alianța încurajează colaborarea și schimbul de experiență, prin alcătuirea unui catalog de exemple de bune practici ușor replicabile. Acesta va fi realizat împreună cu Asociația Comunelor din România (ACOR), care a anunțat, prin vocea vicepreședintelui Ștefan Ilie, că va acorda în 2020 un Ordin ACOR pentru AUR acelei comunități care realizează cea mai convingătoare acțiune care îi face pe locuitorii săi să-și prețuiască luciul de apă.

La conferință au fost prezentate astfel de acțiuni, derulate de Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, World Wild Fund România, proiectul Someș Delivery (la Cluj-Napoca), primăria Fărcașa, jud. Neamț, primăria Panaci, jud. Suceava, primăria municipiului Făgăraș, primăria municipiului Alba Iulia și proiectul Water Music Festival Ceahlău (jud. Neamț).

Cum va fi Vremea la Cluj

Pentru județul Tulcea, apa reprezintă unul dintre elementele definitorii. „Fără apă nu avem o deltă, iar această apă trebuie să fie curată ca să permită ca noi toți să păstrăm această bijuterie a naturii care aparține României” a afirmat Cătălin Țibuleac, guvernatorul ARBDD .

Advertisement

„Încercăm să devenim beneficiarii unei noi finanțări prin upgradarea strategiei ITI, […]care să aibă în vedere Delta, apele ei, biodiversitatea” a subliniat importanța finanțărilor Horia Teodorescu, președintele CJ Tulcea.

„Municipiul Tulcea este un oraș de tranzit turistic, dar are capacitatea de a deveni o destinație turistică în sine pentru că Dunărea e coloana sa vertebrală.” a declarat Constantin Hogea, primarul municipiului.

Au mai participat: Teodor Frolu (vicepreședintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23), Claudia Crișan (șef serviciu, Administrația Națională Apele Române), Gheorghe Constantin (director general, Ministerul Apelor și Pădurilor), Orieta Hulea (director World Wild Fund România), Marius Moga (coordonator, Someș Delivery), Cristinel Gheorghiu (primar, Fărcașa, jud. Neamț), Vasile Cozan (primar, Panaci, jud. Suceava), Elena Nemeș (consilierul primarului municipiului Făgăraș), Gabriel Pleșa (viceprimar, Alba Iulia) și George Sărluceanu (coordonator Water Music Festival Ceahlău).

Cum vede Romsilva ”dispariția” unor suprafețe împădurite

Conferința se înscrie într-o amplă dezbatere publică privind modalitățile de implementare a Strategiei naționale de dezvoltare durabilă a României 2030 și a fost organizată în cadrul Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle, RowmaniaFEST, aflat în 2019 la a 9-a ediție. Festivalul este organizat, ca în fiecare an, în parteneriat cu Primăria Municipiului Tulcea și Consiliul Județean Tulcea. Programul „Apele Unite ale României – AUR” este realizat cu sprijinul ACOR, al Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) și Kaufland România.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Administratie

Emil Boc, în Conducerea Asociației Municipiilor din România

Published

on

amr emil boc

Primarul municipiului Cluj-Napoca, a, insistant asupra respectarii principiilor europene consacrate referitoare la subsidiaritate, autonomie locala si transferurile de responsabilitati, catre municipii, doar cu asigurarea sursei de finantare

Conducerea Asociației Municipiilor din România a participat marți, 19 ianuarie, la o întâlnire cu domnul Florin Cîțu, Prim-ministrul Romaniei si cu domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si administratiei, pe tema Bugetului de stat pe anul 2021.

Pe agenda s-au aflat urmatoarele teme:

– legea bugetului de stat pe anul 2021

– reluarea si finalizarea procesului de descentralizare

Advertisement

– modificarea Codului Administrativ

– evaluarea cadrului institutional privind functionarea PNRR

  ( Planul National de Redresare si Rezilienta )

– finantarea burselor si a transportului elevilor.

– modificarea legislatiei privind achizitiile publice pentru dotarea si intretinerea centrelor de vaccinare,

Advertisement

– legea salarizarii.

 ==============

Protest privind unele practici ale Studioului TVR Cluj

În urma consultărilor cu domnul Florin Cîțu, Prim-ministrul Romaniei s-au agreat urmatoarele:

Asociația Municipiilor din România
Asociația Municipiilor din România

1. Incepand cu ianuarie 2021 cheltuielile pentru indemnizațiile lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul Municipiilor si sectoarelor municipiului Bucureşti, drepturile asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav, centrele de asistenţă socială a persoanelor cu handicap, sistemul de protectie a copilului, se vor finanta astfel:

– 90% de la bugetul de stat

Advertisement

– 10% din bugetele locale.

– Guvernul va reglementa componenta comisiilor de evaluare a dosarelor pentru persoanele cu handicap si va include in acestea reprezentantii municipiilor.

2. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) :

– va relua si va accelera procedurile privind transferul bunurilor, imobilelor, terenurilor din domeniul public / privat al statului, catre autoritatile locale,

– va elabora o lege sectoriala pentru transferul bunurilor imobile aflate in proprietatea Ministerului Tineretului si Sportului ( MTS ) catre municipii,

Advertisement

– va ugenta procedurile de transfer ale acestora si va permite cadastrarea si intabularea bunurilor dupa transferul acestora catre municipii

– va colabora cu AMR pentru modificarea prevederilor Codului Administrativ.

3. S-a agreat elaborarea unui proiect al “Legii zonelor metropolitane “ care va fi sustinut de Guvern.

4. S-a acceptat propunerea AMR privind analizarea cresterii plafonului actual pentru autorizarea tragerilor din finantarile rambursabile, care este in prezent de 1.200 mil. lei, pentru anii 2021/2022 / 2023.( Autorizarea tragerilor se face prin Comisia de Autorizare a Imprumuturilor Locale – CAIL).

5. Suportarea costurilor burselor si a transportului public pentru elevi de catre Guvern.

Advertisement

================

> Domnul Florin Citu, Prim-ministru al Romaniei, a asigurat primarii de municipii, referitor la consultarea in elaborarea ghidurilor , pentru programele cu finantare europeana care fac parte din acordul de parteneriat dintre Romania si Comisia Europeana, aferente perioadei de programare 2021-2027 si pentru Planul National de Redresare si Rezilienta.

 ================

> Presedintele AMR, domnul Emil Boc, Primarul municipiului Cluj-Napoca, l-a asigurat pe domnul Prim-ministru, de sustinerea AMR a initiativelor guvernamentale care privesc reforma statului , insistand asupra respectarii  principiilor europene consacrate referitoare la subsidiaritate, autonomie locala si transferurile de responsabilitati, catre municipii, doar cu asigurarea sursei de finantare.

 ===============

Advertisement

Vezi și Leacuri din bătrâni. Ce boli tratează usturoiul?

La întâlnire au participat

– din partea Guvernului Romaniei:

• Florin Citu, Prim-ministru

• Attila-Zoltán Cseke, Ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si administratiei ( MDLPA )

Advertisement

– din partea AMR:  

  • Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca – Presedinte AMR
  • Constantin Toma, primarul municipiului Buzău – Presedinte executiv AMR
  • Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați – Prim-vicepreşedinte AMR
  • Ion Lungu, primarul municipiului Suceava – Prim-vicepreşedinte AMR
  • Mihai Chirica, primarul municipiului Iași – Vicepresedinte AMR
  • Lia Olguta Vasilescu, primarul municipiului Craiova – Vicepresedinte AMR
  • Florin Birta, primarul municipiului Oradea – Vicepresedinte AMR
  • Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul municipiului Petroșani – Vicepresedinte AMR
  • Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu, primarul municipiului Bacău
  • Constantin Mitache, Director General al AMR

Biroul de Presa al AMR

Continue Reading

Economic

60,76%: rata de promovare a concursului național de titularizare.Cum stă Clujul

Published

on

posturi didactice cluj

În urma reevaluării lucrărilor contestate la proba scrisă din cadrul concursului național pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar, rata de promovare a crescut la 60,76%, cu 2,12% față de cea inițială (58,66%).

În 2019, după soluționarea contestațiilor, rata de promovare a fost de 48.37%, iar în 2018, de 49.17%.

Vezi şi Recunoașterea automată a diplomelor de asistent medical generalist de Uniunea Europeană

Anul acesta, numărul total al contestațiilor depuse a fost de 4.181. În cazul a 4.028 de contestații (96,34%), notele au fost modificate astfel: pentru 2.594 de lucrări contestate, notele inițiale au fost mărite, în timp ce pentru 1.434 de lucrări notele inițiale au fost micșorate.

Advertisement

Pe tranșe de note, situația finală are următoarea configurație:

244 de candidați (număr ușor modificat în raport cu prima afișare: 239) au obținut nota 10 (zece), iar 14.789 de candidați au obținut note între 7 și 9,99, restul obținând note sub 7 (șapte).

distributie locuri didactice cluj

Pentru absolvenții din promoția curentă, totalul notelor peste 7 (șapte) a crescut cu 1,81% după rezolvarea contestațiilor. Mai exact, 60,19% (58,38% – rata inițială) dintre candidați au obținut note peste 7 (șapte).

Reamintim că în centrele de evaluare au fost notate 24.732 de lucrări, întrucât: 2.145 de candidați s-au retras din concurs din motive personale sau medicale, în conformitate cu prevederile metodologiei, 32 de candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentative de fraudă, iar lucrările a 93 de candidați au fost anulate din motive legate de nerespectarea metodologiei. 

Candidații eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă nu vor fi repartizați pe posturi didactice în anul școlar 2020-2021.

posturi didactice cluj

Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidații trebuie să obțină la proba scrisă minimum nota 7 (șapte), iar pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), minimum nota 5 (cinci).

Drepturile cadrelor medicale implicate în lupta împotriva COVID-19 și a urmașilor lor

Repartizarea candidaților pe posturile didactice de predare vacante, publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a notelor obținute la proba scrisă, se realizează în ședințe publice sau on-line, organizate de către inspectoratele școlare, în perioada 12 – 14 august.

Advertisement

Continue Reading

Economic

Cozi la supermarketuri după weekend

Published

on

selgros clujtv

Luni dimineață erau cozi la Selgros, Lidl şi Leroy Merlin și la alte centre comerciale.

S-au primit directive ca doar 20 de persoane la fiecare 30 de minute să intre in interior. Așa se face că s-au mutat afară cozile.

Când se aplică auto-izolarea la domiciliu, imediat după revenirea în România

Ce e bine de ştiut e că există suficiente stocuri de alimente, pentru a acoperi nevoile populației și că nu este nevoie să-și facă stocuri acasă, mai ales că unele supermarket-uri, asemenea multor restaurante și fast-food-uri, fac livrări și acasă, prin urmare se găsesc soluții și în caz de izolare.

La Leroy Merlin s-a creat un rând lung, o coadă mare, cu bune minute de aşteptarea, ceea ce demonstrează că oamenii în plină pandemie încă construiesc sau îşi amenajează locuinţa.

De asemenea, echipajele de poliție patrulează în zona supermarketurilor pentru a preîntâmplina eventuale incidente.

Advertisement

Drepturile cadrelor medicale implicate în lupta împotriva COVID-19 și a urmașilor lor

Continue Reading
iun 25 - Sb
Cluj-Napoca, RO
29°C câțiva nori
Zi Cond. Temp.
sam 06/25
câțiva nori
29/22°C
dum 06/26
ploaie ușoară
26/17°C
lun 06/27
cer senin
29/16°C
mar 06/28
cer senin
31/18°C
mie 06/29
câțiva nori
31/19°C

my-portfolio

Comentarii recente

iun 25, 2022 - Sb
Turda, RO
30°C
câțiva nori
câțiva nori
1 m/s
29%
759.81 mmHg
sam06/25 dum06/26 lun06/27 mar06/28 mie06/29
câțiva nori
30/23°C
ploaie ușoară
27/18°C
cer senin
30/16°C
cer senin
32/18°C
nori împrăștiați
32/18°C
iun 25, 2022 - Sb
Câmpia Turzii, RO
30°C
câțiva nori
câțiva nori
1 m/s
29%
759.81 mmHg
sam06/25 dum06/26 lun06/27 mar06/28 mie06/29
câțiva nori
30/24°C
ploaie ușoară
26/17°C
cer senin
30/16°C
cer senin
32/18°C
nori împrăștiați
32/18°C
iun 25, 2022 - Sb
Huedin, RO
27°C
cer senin
cer senin
3 m/s, E
41%
759.06 mmHg
sam06/25 dum06/26 lun06/27 mar06/28 mie06/29
cer senin
27/20°C
ploaie ușoară
24/15°C
câțiva nori
27/15°C
cer senin
28/17°C
câțiva nori
29/18°C
iun 25, 2022 - Sb
Dej, RO
29°C
cer senin
cer senin
1 m/s, SSE
34%
759.06 mmHg
sam06/25 dum06/26 lun06/27 mar06/28 mie06/29
cer senin
29/23°C
cer acoperit de nori
27/17°C
cer senin
30/16°C
cer senin
32/18°C
nori împrăștiați
31/18°C
Advertisement

Trending