În urma apariției în spațiul public a unor
informații privind ”dispariția” unor suprafețe împădurite în
România, pentru corecta informare a publicului, Regia Națională a
Pădurilor – Romsilva face următoarele precizări.
Suprafața fondului forestier național a crescut, conform datelor independente și oficiale ale Institutului Național de Statistică, cu 38.477 de hectare în ultimii cinci ani, de la 6.544.588 hectare în 2014, la 6.583.065 hectare la finalul anului 2018.
Informația că ”dispar” 3 hectare de pădure în fiecare oră este una eronată și nu are nicio bază științifică sau oficială. Dacă informația ar fi reală, ar însemna că în fiecare an suprafața fondului forestier s-ar diminua cu 26.280 de hectare, când în realitate a crescut anual, în medie, cu 7.695,4 hectare.
Managementul durabil și responsabil al pădurilor presupune înlocuirea pădurilor aflate la vârsta exploatabilității cu noi generații de păduri, prin lucrări de regenerare.
În ultimii cinci ani, conform datelor oficiale,
în România au fost regenerate cumulat 141.786 de hectare fond
forestier, deci în medie 28.357,2 hectare pe an, ceea ce înseamnă
că sunt regenerate în fiecare oră 3,23 hectare, deci peste cele 3
hectare care ”dispar”, cifră prezentată în mod repetat în
spațiul public, dar nesusținută de date și studii oficiale.
De asemenea, tot în mod eronat, recoltarea autorizată a materialului lemnos sau alte lucrări silvice sunt prezentate ca fiind ”defrișări ilegale”. Pentru corecta informare, termenul de ”defrișare” înseamnă îndepărtarea forțată și definitivă a unei păduri de pe o suprafață de teren cu destinația “pădure“ și schimbarea destinației terenului (de exemplu construcții civile sau industriale sau cu destinație agricolă). În urma lucrărilor silvice, suprafețele forestiere sunt regenerate, deci pădurile nu dispar, ci se înlocuiește o generație bătrână de arbori cu o generație tânără.
Suprafețele parcurse cu tăieri rase nu sunt
”defrișări”, tratamentul tăierilor rase fiind unul legal,
reglementat de Codul Silvic și prevăzut în amenajamentele silvice,
întocmite de specialiști. Toate aceste suprafețe sunt reîmpădurite
în termen de doi ani, respectându-se prevederile Codului Silvic.
Deși zona parcursă cu astfel de lucrări poate produce îngrijorări
opiniei publice este important de menționat că aceste lucrări sunt
corecte din puncte de vedere silvicultural și legale.
Anul trecut, la nivel național, conform Institutului Național de Statistică, a fost parcursă cu tăieri rase o suprafață de 3.435 de hectare, adică 0,052% din suprafața fondului forestier național, iar tot anul trecut au fost regenerate 27.043 de hectare.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, care
administrează circa 48% din pădurile țării, cele proprietatea
publică a statului, a regenerat natural și artificial în ultimii
cinci ani 79.601 de hectare, plantând 170,59 milioane de puieți
forestieri, cu o investiție cumulată de 593 milioane de lei.
Advertisement
”În spațiul
public circulă numeroase informații eronate privind starea
pădurilor din România și ne dorim un dialog și o colaborare de
bună credință cu organizațiile non-guvernamentale de mediu pentru
o informare corectă a publicului privind modul de administrare a
pădurilor. Recent am inițiat o platformă de dialog profesional
pentru toți actorii implicați în gospodărirea pădurilor, ne
dorim un astfel de dialog și cu organizațiile de mediu, pentru
informarea corectă a publicului” a
declarat directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu.
BIROUL
DE PRESĂ AL REGIEI NAȚIONALE A PĂDURILOR – ROMSILVA
Padurile au disparut datorita marilor companii ce au avut linie verde la defrisat. Totul bine gandit si pus la punct,cu acordul guvernelor PNL,PSD si care au mai fost.
Este un eveniment de alergare internațional, cu tradiție, și unul dintre cele mai mari din țară
4000 de alergători s-au înscris la cea de-a 12-a edițieWizz Air Cluj-Napoca Marathon, care va avea loc duminică, pe 2 aprilie 2023. Valoarea totală a premiilor pregătite pentru câștigători este de 20.000 de euro.
Natalia Semenovych și Bohdan Semenovych, campioni naționali ai Ucrainei, sunt printre participanții la ediția din acest an. Opt sportivi din Kenya vor porni în cursele de maraton și semimaraton. Printre ei sunt Christine Moraa Oigo (câștigătoarea semimaratonului de la Podgorica), Ruth Chemisto Matebo (câștigătoarea curselor de semimaraton de la Sofia, Stara Zagora, Varna sau Timișoara) și Laban Cheruiyout, câștigătorul maratonului de la Budapesta (ediția organizată anterior pandemiei de COVID-19).
Participanții vor alerga prin cele mai frumoase zone din centrul orașului Cluj-Napoca, pe traseul de 21.1 km omologat anul trecut. Alergătorii înscriși la maraton vor trebui să parcurgă traseul de două ori, iar cei înscriși la semimaraton, o singură dată. Participanții la crosul de 10 km vor pleca din Parcul Central.
”Suntem în fața unei noi ediții a Wizz Air Cluj-Napoca Marathon, cea de-a 12-a. Este un eveniment de alergare internațional, cu tradiție, și unul dintre cele mai mari din țară. Ne putem compara cu ușurință cu marile maratoane internaționale Wizz din lume din punct de vedere logistic, dar și al premiilor oferite. Pentru noi este foarte importantă experiența oamenilor. Am avut deja o serie întreagă de concursuri și premii surpriză pentru cei înscriși la Wizz Air Cluj-Napoca Marathon, iar la fața locului pregătim noi surprize.
Advertisement
Nu va lipsi tradiționala Pasta Party, care va oferi participanților la cursele competitive carb load-ul atât de necesar înainte de alergare, vom avea puncte de masaj pregătite la finish, muzică și animație pe traseu, cu ajutorul partenerilor și al voluntarilor noștri”, spune Horațiu Morar, organizatorul Wizz Air Cluj-Napoca Marathon și președintele Runners Club.
Începând cu luna IUnie 2021, fabrica de medicamente Terapia va produce până la 100.000 de cutii de Favipiravir.
Anunțul a fost făcut de CEO-ul companiei, Dragoş Damian, într-un interviu pentru Ziarul Financiar.
Protocolul de tratament pentru pacienţii infectaţi cu COVID-19 a fost modificat, iar antiviralul Favipiravir poate fi prescris şi de medicul de familie.
În fabrica Terapia din Cluj urmează să înceapă producţia medicamentului, după ce până acum producătorul l-a importat de la compania mamă – Sun Pharma din India.
Medicamentul antiviral Favipiravir, folosit pentru cazurile uşoare şi medii de COVID-19, urmează să fie produs local din iunie, iar până la 100.000 de cutii din acest medicament pot ieşi de pe porţile fabricii de medicamente Terapia Cluj, după cum a anunţat CEO-ul companiei, Dragoş Damian.
Protocolul naţional pentru tratamentul pacienţilor cu COVID-19 a fost modificat, astfel că medicii de familie pot prescrie Favipiravir pacienţilor cu noul virus pe care îi monitorizează. Medicamentul va fi folosit în continuare şi în spitale.
De Ziua Națională a României, clujenii s-au distrat cu copiii la săniuș
Aproape de Cluj-Napoca, la doar câțiva kilometri se află localitatea Ciurila. Aici copiii, de la mic la mare, împreună cu parinții și bunicii au sărbătorit iarna ca-n povești.
Chiar dacă în municipiul Cluj-Napoca nu era zăpadă, aici stradul alb era de câțiva centimetri, destul pentru a aluneca sania și a se bucura orășenii de zilele libere și de anotimul friguros.
În dotarea bucuroșilor clujeni s-a afalt doar sania sau sacul de nailon, masca parcă fiind un obiect ”interzis” în natură. Ce-i drept, toți s-au simțit sănătoși și fericiți și parcă au uitat de zilele pe care le trăim, zile în plină pandemie.
Să fim sănătoși și La mulți ani români, La multi ani România!
F.N.
24 august 2019 at 8:39
Padurile au disparut datorita marilor companii ce au avut linie verde la defrisat. Totul bine gandit si pus la punct,cu acordul guvernelor PNL,PSD si care au mai fost.