Comisia Europeană a publicat pe 11 mai 2020 raportul prin care diplomele de asistent medical generalist emise de instituțiile de învățământ din România, eliberate anterior datei aderării la Uniunea Europeană, vor beneficia de recunoaștere automată în statele membre ale Uniunii Europene odată cu modificarea Directivei 2005/36/CE.
În urma demersului Ministerului Educației și Cercetării, Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED), în calitate de Coordonator Național pentru Recunoașterea Calificărilor Profesionale, a propus Comisiei Europene și statelor membre, cu ocazia revizuirii Directivei 2005/36/CE privind recunoașterea calificărilor profesionale includerea și a diplomelor de asistent medical generalist emise de instituții de învățământ din România anterior datei aderării la Uniunea Europeană.
Programul a fost elaborat împreună cu experții Comisiei Europene și ai statelor membre și, ulterior, în baza raportului Comisiei Europene privind rezultatele acestuia, s-a decis modificarea Directivei în sensul acordării, de către statele membre, a recunoașterii automate a tuturor diplomelor emise de instituțiile de învățământ din România.
Advertisement
Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, ca autoritate competentă, a transmis permanent Comisiei Europene toate informațiile și clarificările necesare elaborării raportului privind implementarea programului de recunoaștere a diplomelor.
Aceste informații și clarificări transmise către Comisia Europeană au fost furnizate de către școlile postliceale și instituțiile de învățământ superior de profil, precum și de către Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România.
Festivalul Internațional de Film Transilvania își deschide porțile astăzi, 17 iunie, cu o proiecție specială a unuia dintre cele mai așteptate titluri ale anului 2022 – Rețeaua Jane(r. Phyllis Nagy), o poveste curajoasă despre câteva femei care au schimbat lumea, cu Elizabeth Banks și Sigourney Weaver în rolurile principale.
Peste 2500 de spectatori sunt așteptați la evenimentul de gală, programat de la ora 20:45 în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Până pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din România va aduce în orașul recent desemnat UNESCO City of Filmpeste 350 de proiecții – povești legendare și filme în premieră absolută, o selecție puternică de muzică și cine-concerte, expoziții, workshop-uri inovatoare, dezbateri și experiențe cine-culinare. Zeci de invitați români și străini, reprezentanți de seamă din lumea filmului, și-au confirmat prezența la TIFF 2022.
Surprizele se vor ține lanț la Gala de Deschidere, care va debuta cu un moment muzical semnat de Strings Quartet, prezentat la TIFF de IQos. Printre personalitățile care au confirmat deja prezența la eveniment se numără Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca, și Liviu Jicman, Președintele Institutului Cultural Român, doi dintre susținătorii evenimentului. Seara va continua cu un recital extraordinar oferit de o legendă a muzicii ușoare românești: Corina Chiriac. Artista care a încântat generații întregi de români cu vocea sa inconfundabilă este absolventă a IATC „I.L. Caragiale” și a debutat pe scena Teatrului de Comedie din București.
Înainte de a se lansa în cariera muzicală, Corina Chiriac a fost protagonista unor producții TV și de film, printre care Aventuri la Marea Neagră (regia Savel Stiopul), alături de Florin Piersic. Artista va fi omagiată pe scena Galei și va primi o distincție specială, acordată în onoarea celor peste cinci decenii de activitate. Fanii vor putea intra în dialog cu ea în următoarea zi, de la ora 11:00, în cadrul primei întâlniri cu artiștii români din seria InspiraTIFF, organizată în Piața Unirii în fiecare zi de festival, cu acces gratuit.
Advertisement
Foto Marius Maris
Primul weekend de TIFF va aduce pe marile ecrane din Cluj-Napoca cele mai așteptate titluri ale anului, multe dintre ele prezentate pentru prima data în România. Supernove proaspăt premiate în competițiile marilor festivaluri, pelicule care concurează anul acesta pentru Trofeul Transilvania, documentare provocatoare incluse în secțiunea dedicată, devenită în acest an competițională, și filme pentru întreaga familie, incluse în selecția EducaTIFF, vor rula încă de la primele ore ale dimineții în cele 15 locații incluse pe harta festivalului.
Nu va lipsi din programul ediției mult-așteptatul Weekend la Castel – două seri cu proiecții speciale, organizate în decorul spectaculos al Castelului Bánffy din Bonțida. Sâmbătă, pe 18 iunie, de la ora 21:45, artiștii Operei Maghiare Cluj vor acompania live proiecția Nosferatu, capodopera lui F.W. Murnau care a definit genul horror, iar duminică, de la aceeași oră, spectatorii vor urmări în premieră în România, într-o proiecție unică, Orice, oriunde, oricând, (Everything Everywhere All At Once) o comedie-fenomen, care îmbină umorul cu artele marțiale și multiversul, în regia lui Daniel Kwan.
De o întâlnire specială vor avea parte și cinefilii prezenți la proiecția Citizen Ashe (r. Rex Miller și Sam Pollard), programată duminică, pe 19 iunie, de la ora 17:45, la Cinema Victoria. Aceștia vor viziona în exclusivitate o versiune work in progress a documentarului Nasty, realizat de Tudor Giurgiu, Președintele festivalului. Invitat special la eveniment va fi nimeni altul decât legendarul tenismen român Ilie Năstase, a cărui viață și carieră fac subiectul acestui film.
TIFF la Cinema Arta – Foto Nicu Cherciu
TIFF Lounge, noul spațiu de întâlnire amenajat în Piața Unirii, va deveni în acest an principala atracție pentru spectatorii interesați să descopere povești din spatele camerelor. TIFF Talks – seria de întâlniri cu profesioniști din lumea filmului, le va oferi cinefililor șansa de a participa zi de zi la conversații cu personalități importante invitate la festival, pe teme inspirate de cele mai aplaudate, dar și cele mai intrigante filme din programul TIFF 2022.
Într-o atmosferă mai puțin formală, seria InspiraTIFF va face deliciul devoratorilor de povești remarcabile, invitați zi de zi să intre în dialog cu artiștii prezenți la Cluj cu ocazia festivalului. Accesul la evenimentele organizate la TIFF Lounge va fi gratuit, în limita locurilor disponibile.
Programul complet și biletele de acces la evenimentele TIFF 2022 sunt disponibile pe tiff.eventbook.ro și în aplicația TIFF Official App, disponibilă în App Store și Google Play.
UNITER anunţă organizarea preselecției pentru „GALA TÂNĂRULUI ACTOR – HOP”, a XXV-a ediţie, în perioada 13 – 15 iulie 2022, la Teatrul Odeon Bucureşti, sala Majestic.
Ne adresăm tuturor actorilor care au absolvit facultatea (licență) începând cu promoţia 2017.
Tema ediției 25 a Galei Tânărului Actor HOP este: Musical = Actor Total + Show Totalşi se va desfăşura sub bagheta cunoscutului coregraf, dansator și regizor Răzvan Mazilu.
Musicalul este forma de teatru care îți oferă libertate de creație nelimitată. Este o experiență foarte intimă care nu poate fi cuantificată în timp sau în spațiu, ci în emoție…
Advertisement
Gala-Hop
Modalitățile de expresie ale actorului de Musical sunt o împletire de cânt, rostire și mișcare, toate acestea completându-se una pe cealaltă și împlinindu-se într-un spectacol complex.
Cei care cred că posedă atuurile Actorului Total – actorul care face performanţă în teatru, coregrafie/dans şi muzică, cei care acceptă această provocare și vor să aducă strălucirea Broadway-ului pe scena HOP, sunt invitați să se înscrie cu un recital care să includă text, dans și muzică, cu o durată între 5 și 8 minute, atât la Secţiunea Individual, cât şi la Secțiunea Grup (componența grupului nu va depăși 5 participanți).
Momentul prezentat trebuie să conțină, obligatoriu, elemente de Musical… show total!
Acompaniamentul poate fi live, la pian sau cu negativ.
Candidaţii trebuie să trimită la adresa de email doina@uniter.roun curriculum vitae, copie după diploma de absolvire sau adeverință (în cazul absolvenților anului 2022), o fotografie (portret, rezoluţie 300 dpi) şi titlul exercițiului prezentat. De asemenea, dacă sunt anumite cerințe tehnice pe care le putem asigura, vă rugăm să le menționați.
Adunarea Națională de la Blaj. Evenimentele vor îmbina folclorul tradițional românesc, din prima zi, cu recitaluri susținute de Goran Bregovic și Delia, în a doua zi.
Sărbătoarea Libertății va avea loc pe Câmpia Libertății de la Blaj, locul istoric unde s-a desfășurat Adunarea Națională din 1848. Programul zilei de sâmbătă, 14 mai 2022, debutează la ora 19:00 și cuprinde spectacolul folcloric extraordinar „Cântec pentru făuritorii libertății”, cu participarea Ansamblului Folcloric al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal.
Pe scenă vor urca artiștii Veta Biriș, Mariana Anghel, Alexandru Pugna, Alina Pinca, Cornel Borza, Mirela Mănescu, Traian Jurchela, Roxana Reche, Nicolae Plută, Dorina Narița, Floricica Moga și Maria Filimon.
Programul va fi completat cu momente de reconstituire istorică in memoriam: Horea, Cloșca și Crișan, Avram Iancu, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, Regele Ferdinand și Regina Maria.
Comentarii recente